Požiar vo Vysokých Tatrách sa rozširuje rýchlym tempom

31.07.2005 Poprad

Tatranská Polianka 30. júla (TASR) čas 15:12 - Požiar polomu, ktorý vznikol napoludnie nad Cestou slobody v Tatranskej Polianke, sa aj kvôli juhozápadnému ve...
Tatranská Polianka 30. júla (TASR) čas 15:12 - Požiar polomu, ktorý vznikol napoludnie nad Cestou slobody v Tatranskej Polianke, sa aj kvôli juhozápadnému vetru a nedostupnosti terénu šíri ďalej.

Popradskí hasiči sa so svojou technikou podieľajú na ochrane obydlí a ubytovacích kapacít v spomínanej lokalite. \"Požiar sa rozšíril zhruba z troch na súčasných asi päť hektárov. V teréne, ktorý je našej technike nedostupný, čakáme na letecké zásahy, \" uviedol pre TASR popradský veliteľ zásahu Adrián Takáč. Dodal, že do hasenia požiaru, ktorý má viacero ohnísk, sa zapojí vrtuľník 3. leteckej základne z Prešova s bambi-vakom, vrtuľník Ministerstva vnútra SR a vrtuľník rýchlej záchrannej služby z Popradu. \"O pomoc sme požiadali aj čmeliaky, \" doplnil Takáč.
Hasiči sa obávajú, že vietor môže požiar z kalamitou postihnutého územia rozšíriť do vysokohorského terénu. Ohne dosahujú miestami vyše päť metrov.

Čas 16:27 - Na likvidácii požiaru polomu, ktorý vznikol napoludnie nad Cestou slobody v Tatranskej Polianke, sa už podieľa vrtuľník Rýchlej záchrannej služby Airport z Popradu.
Popradskí hasiči sa so svojou technikou podieľajú na ochrane obydlia a ubytovacích kapacít v spomínanej lokalite. Ďalej sa kvôli nedostupnosti terénu nedostanú. \"Požiar sa rozšíril zhruba z troch na súčasných už asi 10 hektárov. Čakáme na ďalšie letecké zásahy, \" uviedol pre TASR popradský veliteľ zásahu Adrián Takáč. Dodal, že do hasenia požiaru, ktoré má viacero ohnísk, sa zapojí aj vrtuľník leteckej základne v Prešove a vrtuľník Ministerstva vnútra SR. O pomoc požiadali popradskí hasiči aj čmeliaky. Hasiči sa obávajú, že juhozápadný vietor môže požiar z kalamitou postihnutého územia rozšíriť aj do vysokohorského terénu. Ohne dosahujú miestami vyše päť metrov.

Čas 19:37 - Požiar polomu, ktorý vypukol napoludnie v Tatranskej Polianke sa napriek leteckým zásahom zo vzduchu nedarí lokalizovať. Naopak, oheň už zachvátil vyše 80 hektárov.
Hasiči s cisternami strážia obývané objekty nad Cestou slobody v Tatranskej Polianke. \"Hasičský tank je v blízkosti benzínovej pumpy a dúfame, že sa nám ju podarí pred ohňom uchrániť, \" uviedol pre TASR popradský veliteľ zásahu Adrián Takáč. Dodal, že oheň sa šíri s kalamitou poškodeného lesa do vysokohorského terénu a postupuje do Omladiny. \"Do vysokopoložených oblastí sa nedostanú pre riedky vzduch ani vrtuľníky, \" konštatoval Takáč.
Predbežné škody v kalamitnom území, ktoré lesníci označujú za vyťažený úsek, sa odhadujú na vyše pol milióna korún, no budú určite podstatne vyššie.
Na likvidácii sa podieľajú hasiči z takmer celého Slovenska, policajti, pracovníci TANAP-u, Horskej záchrannej služby a podobne. Takáč odhaduje, že v súčasnosti s prírodným živlom bojuje približne 500 ľudí, tri vrtuľníky s bambi vakmi, ktoré nalietavajú na čelo požiaru, tri čmeliaky, vyše 30 cisterien a podobne.

Čas 21:25 - Rýchlym tempom sa rozširuje požiar, ktorý dnes napoludnie vypukol nad Cestou slobody v Tatranskej Polianke. Oheň do 21. hodiny už zachvátil vyše 150 hektárov a šíri sa do všetkých strán.
Rozširovaniu ohňa v nedostupnom teréne, ktorý je už veľmi blízko obydlí aj v Starom Smokovci, pomáha juhozápadný vietor. \"Pri domoch a penziónoch máme cisterny, je to vojna, a nie som presvedčený, či to udržíme, \" uviedol popradský veliteľ zásahu Adrián Takáč. Dodal, že v týchto chvíľach má zasadnúť krízový štáb, ktorý určí ďalší postup likvidácie prírodného živlu. Ten rozhodne o prípadnej evakuácii ľudí nachádzajúcich sa v zotavovniach, penziónoch a pod.
Podľa Takáča zo vzduchu už zasahuje iba jeden z troch vrtuľníkov s termovíziou.
Proti plameňom, ktoré miestami dosahujú aj 20 metrov, sú zapojení hasiči takmer z celého Slovenska, záchranári, policajti, vojaci, pracovníci TANAP-u a pod. \"Do boja proti ohňu zapojené tri vrtuľníky nemohli hasiť čelo požiaroviska, lebo dym bol nízko pri zemi a znemožňoval orientáciu. Vrtuľníky nad čelom ohrozovala turbulencia, \" povedal hovorca ATE Poprad Pavol Svetoň. Dodal, že spomínaný vietor rozširuje požiar na severnú stranu pod Slavkovský štít do neporušených lesných porastov.
 

Vyberte región

mark